Uddrag fra Dag 2 - En lastvogn fra Coca-Cola afvises af det nye samfund

Inspireret af den megen presseomtale af Thylejren i mandagens aviser besluttede det lokale Coca-Cola-lager samme dag at udvide sit marked og sende en forsyning af sted til hippierne og deres gæster. Om eftermiddagen sneg en ti tons colalastbil med den karakteristiske gule farve sig væk fra den gamle Aalborg-landevej og ned ad hjulsporet mod lejrområdet. 

Lastvognen blev dog standset af et hold mennesker ved indgangen, ledet af en skægget mand med runde briller.

“Der trækker vi grænsen,” erklærede Niels Holt. “Vi vil ikke have det amerikanske plasticvand indenfor.”

Niels Holt blev i Jacob Ludvigsens artikel Sort plet på Cola-kortet i Ekstra Bladet næste dag tituleret som docent i sociologi ved universitetet i Denpasar på Bali og omtalt som tidligere forsøgsleder for rejsekongen Simon Spies, for hvem Holt skulle have eksperimenteret med at fodre høns med hash. 

Fakta var i hvert fald, at Niels Holt var en garvet hashryger, og at han som aktivist i Det ny Samfund var i gang med at indrette et informationskontor i lejrens nedbrændte gård. Desuden planlagde han at åbne en butik i lejren med malerier, han havde købt under sine ophold på Bali. 

Niels Holt var enig med de øvrige tilstedeværende ved indgangen om, at man ikke kunne give adgang for en transport med denne “ækle sukker- og plasticdrik,” som der et par timer senere stod i dagens prøvenummer af lejravisen. Plastic var tidens foretrukne minusord for alt, hvad det kapitalistiske samfund frembragte af overflødige, kommercielle kunstigheder.

En måned tidligere havde et af ungdomsoprørets centrale orkestre, Burnin’ Red Ivanhoe med Karsten Vogel i front, brudt en kontrakt om at optræde på Grønttorvet i København, da det viste sig, at multinationale Pepsi-Cola stod bag arrangementet. I stedet havde et band ved navn Gasolin’ taget jobbet. 

Med stort besvær fik den håbefulde colachauffør under Niels Holts anvisninger drejet den store lastvogn rundt og tilbage mod landevejen og det bestående samfund.

“Coca-Cola-koncernen er et af de værste eksempler på amerikansk dekadence,” forklarede en person under navnet ‘Sesam’ i lejravisen samme dag om “det brune stads”:

“Ethvert barn, der taber en tand, bør lægge den i et glas Coca-Cola og se, hvad der sker. Den forsvinder! Køb det lille hefte I Colaens tidsalder nede i mikromakrobutikken her på stedet. Læs, hvad det er for noget pis, de fylder på os.”

Kommentarer
© 2011-2012 Hippieselskabet  All rights reserved
Log ind